The Silo

With 38 units, ranging from 106 m2 to 401 m2 in size, and with public functions such as event and dining facilities on the upper and lower levels, The Silo with its 17 storeys is a unique project at the redeveloped Nordhavn (North Harbor) in Copenhagen. The interior has been preserved as raw and untouched as possible, while the exterior of the existing silo has been cladded with a façade made of galvanized steel that has been installed to serve as a climate shield and a façade up to current standard.

Dan Stubbergaard, founder and creative director of the Danish Cobe architects says: – We wanted to retain the spirit of the silo as much as possible – both in terms of its monolithic exterior and majestic concrete interior, by simply draping it with a new overcoat. The aim was to transform it from the inside out in such a way that its new inhabitants and the surrounding urban life would highlight the structure´s identity and heritage. Hence, the use of galvanized steel for the facade, which patinates in a raw way and retains the original harbor character and material feel, lending a roughness and raw beauty to the area, as in its industrial past.

The variation within the original silo is immense due to the various functions of storing and handling grain, creating space for 38 unique apartments, both single and multi-level apartments with floor heights of up to 7 meters. All apartments have panoramic view, floor-to-ceiling windows and balconies, and several have been preserved in raw concrete. Both the top and lower levels have public access. The top floor consists of a mirrored glass box housing a public restaurant with a 360-degree view of the city and the sea. The Silo was completed in May 2017, when the first residents moved in, and the restaurant op the top floor is due to open later this year. Photo: Rasmus Hjortshøj.

 

 The Silo is a part of the transmition of Copenhagen´s Nordhavn (North Harbor), a vast post industrial development, currently being transformed into a new city district. Designed by Danish architects Cobe, the 17-storey former grain silo and the largest industrial building in the area has been transformed into “The Silo”, housing residential apartments and public functions.

The exterior of the existing silo has been cladded with a façade made of galvanized steel that has been installed to serve as a climate shield and a façade up to current standard.38 unique apartments ranging from 106 m2 to 401 m2 in size are both single and multi-level apartments and have floor heights of up to 7 meters. All apartments have panoramic view, floor-to-ceiling windows and balconies, and several have been preserved in raw concrete.

Both the top and lower levels have public access. The top floor consists of a mirrored glass box housing a public restaurant with a 360-degree view of the city and the sea. The Silo was completed in May 2017, when the first residents moved in, and the restaurant op the top floor is due to open later this year.