Snøhetta Viewpoint

The observation pavilion on the edge of Dovre mountain`s national park is designed by Snøhetta for the Norwegian Wild Reindeer Foundation. After its opening in 2011 the building has received considerable attention world wide and has won a numerous awards. In this movie by videographer Alejandro Villanueva the building and the surrounding landscape are revealed through an impressive detailed time-lapse movie. The completed movie consists of over 10,000 frames. “It was frustrating at times because we know how unpredictable mountain weather can be,” said the photographer. “So many times I had to repeat a sequence because the weather changed for worst, but yet again, the gods seemed to give me a chance and everything turned out to be beyond my expectations.” The Domenican Alejandro Villanueva, based in Norway for the last six years, used five days at Dovre making the movie and says that this is the first of a larger project showing modern architecture in Norway. The Snøhetta viewpoint can be reached by a 20 minutes walk from a car park at Tverrfjellet, and is open from June until mid October.

 

 

According to the architects, “the building design is based on a contrast between ideas – a rigid outer shell and a soft, organic inner core. The wooden core is shaped like rock or ice that has been eroded by natural forces like wind and running water, and is placed within a rectangular frame of raw steel and glass.”

as5a4420_1_2as5a1690as5a6616as5a6918