Ikea Museum

The Ikea Museum opened in the town of Älmhult, Sweden this summer, also known as the hometown of Ikea founder Ingvar Kamprad. The museum is located in the same building the very first Ikea opened in 1958 and the exterior is characterized by a line of V-shaped pillars across its façade, restored to its original form using drawings by the architect Claes Knutson. Design studio Form Us With Love was invited to design three parts of the museum; the Introductory Hall, the Democratic Design Gallery and the Interactive Ball Room. The Introductory Hall is a manifestation of Ikea´s values. A flat pack journey installed on two sheltering walls, a line up of items from the complete Ikea range leading the visitor into the main exhibition. Three floors up, in the Democratic Design Gallery, you are invited behind the scenes getting a sneak peek on what´s ahead. On the top floor of the museum you will find an interactive sculpture in a large scale pipe construction vertically descending through the atrium, all the way to the ground floor. The installation allows visitors to drop and follow the journey of a classic Ikea ball from the kids play room featured at all Ikea stores. The Ikea Museum as a hole includes a permanent exhibition of over 20 000 pieces from the company´s archive and was designed in collaboration with Wilkinson Eyre Architects and Uulas Arkitekter. Photo: Jonas Lindström.

 

bilde1The exterior of the building is characterized by a line of V-shaped pillars across its façade, and has been restored to its original form using drawings by the architect Claes Knutson.

 

bilde4The Introductory Hall is a manifestation of Ikea´s values. A flat pack journey installed on two sheltering walls, a line up of items from the complete Ikea range.

 

bilde2The Democratic Design Gallery, giving the visitors a sneak peek behind the scenes.

 

bilde5On the top floor of the museum you will find the interactive sculpture as in a large scale pipe construction vertically descending through the atrium, all the way to the ground floor.