Cabin Ustaoset

The Norwegian architect Jon Danielsen Aarhus has created a whole year use cabin for his family, situated 1066 meters above sea level at Ustaoset mountain area between Oslo and Bergen. Exotic and wild, with no road connection, all the materials had to be flown in by helicopter and by use of snow scooter. For preserving the slow growing vegetation at such altitudes in Norway all the preparation for the construction were done manually. With a spectacular location and view in mind the concept was to create the experience of like being outside, exposed to the shifting scenery. As a result the living room space has a large glass wall framing Ustavann(lake), Hallingskarvet mountain and Hardangerjøkulen glacier in the same panorama. An angled roof inside opens up the volume and gives an extra scenic dimension. Placed toward the dominant wind direction the main entrance is covered by the roof and keeps it clear of snow. The cabin is cladded with pine inside and out and has altogether two bedrooms, one combined living room and bedroom and two lofts. The inside doors have polycarbonate fillings to let the light seeps through the 72 square meter cabin. To prevent sheeps from getting in under the building the pillars on the main façade are cladded with reclaimed wood. A previously existing small cabin functions as an annex, and together with the new cabin creates a sheltered outside space. Photo: Knut Bry.

 

The cabin is situated 1066 meters above sea level at Ustaoset area between Oslo and Bergen, at the foot of Hardangervidda. Exotic and wild, with no road connection, all the materials had to be flown in by helicopter and by use of snow scooter. To prevent sheeps from getting in under the building the pillars on the main façade are cladded with reclaimed wood. For preserving the slow growing vegetation at such altitudes in Norway all the preparation for the construction were done manually. Placed toward the dominant wind direction the main entrance is covered by the roof and keeps it clear of snow at winter time.The angled roof inside opens up the living area volume and gives an extra scenic dimension. With a spectacular location and view in mind the concept was to create the experience of like being outside, exposed to the shifting scenery. The living room space has a large glass wall framing Ustavann(lake), Hallingskarvet mountain and Hardangerjøkulen glacier in the same panorama.